De meest voorkomende oogletsels door UV-/IR-straling zijn brandwonden op het netvlies en flitsbrandwonden op het hoornvlies. Letsel door hoge lichtintensiteit kan worden voorkomen door de juiste bescherming te dragen en die op de juiste manier te gebruiken. Andere werkzaamheden vereisen andere bescherming en het is belangrijk om de uitrusting te kiezen die het beste past in uw specifieke taken.
Lasbescherming
Beoordeel het risiconiveau
De juiste helm kiezen
Lasoog doet zich voor wanneer het oppervlak van het oog is blootgesteld aan overmatige ultraviolette straling (UV), meestal als een boog per ongeluk wordt ontstoken terwijl de lashelm omhoog staat of als de ogen door iets anders onbeschermd zijn. Langdurige overmatige blootstelling aan boogstraling wordt in verband gebracht met brandwonden op het netvlies, staar en huidkanker.
Oogletsel door externe voorwerpen (corpus alienum) doet zich voor als materiaal zoals stof, slijpsel of lasspetters in het oog komen. Wanneer een of meer deeltjes via de oogwand in het oog komen, is er sprake van een binnendringend lichaamsvreemd voorwerp. Deze voorwerpen of deeltjes hebben meestal een hoge snelheid en zijn vaak van metaal. Oogletsels waarbij het oog wordt doorboord kunnen buitengewoon ernstig zijn en tot blindheid leiden als ze niet snel worden ontdekt en behandeld.
Eenvoudig gezegd, met automatisch donkerkleurende lasfilters kunnen lassers hun oog- en gelaatsbescherming (de lashelm) op hun hoofd houden, veel vaker dan met passieve lasfilters. Als u altijd goed zicht heeft, heeft u minder de neiging om telkens uw helm op te tillen, met de volgende voordelen:
Een van de meest voorkomende oogletsels door UV-/IR-straling zijn brandwonden op het netvlies en flitsbrandwonden op het hoornvlies. We begrijpen dat oogbescherming van cruciaal belang is voor alle lassers en daarom zijn hier onze antwoorden op een aantal van de meest voorkomende vragen die we te horen krijgen over onze automatisch donkerkleurende filters.
Als rendement zich laat uitdrukken in bescherming, is één dag genoeg. Maar hoewel ´bescherming´ soms moeilijk is te meten, zijn efficiëntie en laskwaliteit veel gemakkelijker vast te stellen. Uit onderzoek blijkt dat u de efficiëntie aanzienlijk kan laten toenemen door Speedglas automatisch donkerkleurende filters te gebruiken. Niet alleen kunt u sneller werken wanneer u altijd goed zicht heeft, maar u beweegt zich efficiënter en plaatst elektroden nauwkeuriger. Een slecht begin van een lasnaad hoeft niet meer voor te komen. Minder slechte lasnaden betekent minder slijpen en een hoger algemeen kwaliteitsniveau.
Voorbeeld:
Of de productiviteit meer oplevert, is uiteraard afhankelijk van de klus. Als u veel hechtlasnaden maakt, is uw produktiviteitsvoordeel groter dan voor een lasser die lange lasnaden maakt. Daarom wordt in dit voorbeeld uitgegaan van een voorzichtige 15% toename van productiviteit. Als de loonkosten 20 euro per uur zijn, betaalt de lashelm zichzelf binnen ongeveer twee maanden terug. In één jaar tijd kan de winst van de toegenomen productiviteit oplopen tot een besparing van 6000 euro (ook wel nieuwe winst genoemd). (Opmerking: eurobedragen zijn bij benadering en kunnen variëren).
Als het gaat om lasuitrusting en veiligheidsproducten, gaat het cliché ´goedkoop is duurkoop´ volledig op. Lasuitrusting en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) moeten altijd worden gekozen op basis van de individuele omstandigheden, niet de prijs. De beste keuze voor een lasfilter hangt vooral af van het soort lasproces. Maar ook van persoonlijke voorkeuren die de hele lashelmsamenstelling omvatten, zoals grootte van het gezichtsveld, het perifere zicht, waargenomen gewicht en balans, behoefte aan bijkomende bescherming enz.
Voordat u een model kiest, stelt u zichzelf de vraag:
Dit is een investering voor de lange termijn: een variabel lasfilter heeft meer flexibele eigenschappen voor nieuwe werkomstandigheden. Neem altijd contact op met uw veiligheidstechnicus, veiligheidsmanager of andere veiligheidsdeskundigen als er twijfels bestaan over passende oogbescherming in uw werksituatie.
Ga verder met stap 2 voor een algemeen, kort overzicht van veiligheidsaspecten om rekening mee te houden wanneer u oog- en gelaatsbescherming voor uw lasklussen kiest.