Risico´s voor de ogen

Risico´s voor de ogen

Als het gaat om uw ogen, krijgt u geen tweede kans

  • De meest voorkomende oogletsels door UV-/IR-straling zijn brandwonden op het netvlies en flitsbrandwonden op het hoornvlies. Letsel door hoge lichtintensiteit kan worden voorkomen door de juiste bescherming te dragen en die op de juiste manier te gebruiken. Andere werkzaamheden vereisen andere bescherming en het is belangrijk om de uitrusting te kiezen die het beste past in uw specifieke taken.


Straling

Lasoog doet zich voor wanneer het oppervlak van het oog is blootgesteld aan overmatige ultraviolette straling (UV), meestal als een boog per ongeluk wordt ontstoken terwijl de lashelm omhoog staat of als de ogen door iets anders onbeschermd zijn. Langdurige overmatige blootstelling aan boogstraling wordt in verband gebracht met brandwonden op het netvlies, staar en huidkanker.

Snelle deeltjes

Oogletsel door externe voorwerpen (corpus alienum) doet zich voor als materiaal zoals stof, slijpsel of lasspetters in het oog komen. Wanneer een of meer deeltjes via de oogwand in het oog komen, is er sprake van een binnendringend lichaamsvreemd voorwerp. Deze voorwerpen of deeltjes hebben meestal een hoge snelheid en zijn vaak van metaal. Oogletsels waarbij het oog wordt doorboord kunnen buitengewoon ernstig zijn en tot blindheid leiden als ze niet snel worden ontdekt en behandeld.

Hoe blijft u uit de oogletsel statistieken

Eenvoudig gezegd, met automatisch donkerkleurende lasfilters kunnen lassers hun oog- en gelaatsbescherming (de lashelm) op hun hoofd houden, veel vaker dan met passieve lasfilters. Als u altijd goed zicht heeft, heeft u minder de neiging om telkens uw helm op te tillen, met de volgende voordelen:

 

  • U verkleint de kans op blootstelling aan schadelijke UV-/IR-straling door een boog onopzettelijk te ontsteken. Of te worden blootgesteld aan de bogen van lassers in uw nabijheid. Behalve het tijdelijke zand-in-de-ogen-gevoel van een lasoog, wordt langdurige blootstelling aan boogstraling geassocieerd met brandwonden van het netvlies, blindheid en huidkanker.
  • U verkleint de kans op oogletsel door slijpsel of lasspetter.
  • U hoeft uw lashelm niet meer te laten zakken door te knikken met uw hoofd (uw nek zal u dankbaar zijn). Als u niet meer hoeft te hoofdknikken, zullen ook uw handen waarschijnlijk minder bewegen, waardoor de elektrode precies blijft waar u hem hebben wilt voor de kritieke start van elke las. En dat kan leiden tot betere lasnaden, minder slijpen en minder herbewerkingen.
  • Ook gunstig voor de productiviteit en veiligheid door automatisch donkerkleurende filters: u kunt krappe, benauwde ruimtes in met uw oog- en gezichtsbescherming al op. Hierdoor kunt u gemakkelijker beginnen met lastige lasklussen.

 


Zie het verschil!


Veelgestelde vragen over automatisch donkerkleurende filters

Een van de meest voorkomende oogletsels door UV-/IR-straling zijn brandwonden op het netvlies en flitsbrandwonden op het hoornvlies. We begrijpen dat oogbescherming van cruciaal belang is voor alle lassers en daarom zijn hier onze antwoorden op een aantal van de meest voorkomende vragen die we te horen krijgen over onze automatisch donkerkleurende filters.

  • Zijn de 3M™ Speedglas™ Automatisch donkerkleurende filters net zo veilig als een passief filter?
    Ja, Speedglas automatisch donkerkleurende lasfilters bieden continu bescherming (gelijkwaardig aan tint 13) tegen ultraviolette (UV) en infrarode (IR) straling, ongeacht of het filter in de donkere of lichte stand staat wanneer de functie voor automatische donkerkleuring is geactiveerd. Ze zijn mogelijk veiliger dan passieve filters, want u kunt de helm tijdens de gehele lasklus voor uw houden, aangezien het filter automatisch overschakelt van licht naar donker en vice versa. Dit komt uw productiviteit ten goede. Een ander pluspunt is dat uw handen niet steeds bezig zijn met het bijstellen van de helm.
  • Niet meer dan traditionele filters. Alle Speedglas lasfilters hebben van binnen en buiten (vervangbare) beschermruiten die gemakkelijk zijn te vervangen wanneer ze te aangetast, bekrast of te vuil zijn geworden om ze nog te reinigen met een zachte doek. Het lasfilter is verzonken in de helm en daardoor goed beschermd. Een Speedglas lashelm is net zo robuust als een passieve lashelm.
  • Nogmaals: met Speedglas automatisch donkerkleurende filters bent u altijd beschermd tegen UV-/IR-straling. Speedglas automatisch donkerkleurende lasfilters bieden continu bescherming (gelijkwaardig aan tint 13) tegen ultraviolette (UV) en infrarode (IR) straling, ongeacht of het filter in de donkere of lichte stand staat wanneer de functie voor automatische donkerkleuring is geactiveerd.
  • Nee, het filter schakelt te snel voor het oog om een flits te kunnen zien (0,1 milliseconde bij kamertemperatuur). De overgang van geen boog naar boog vindt plaats zonder waarneembare flits.
  • De Speedglas automatisch donkerkleurende filters schakelen voortdurend automatisch over van licht naar donker, en omgekeerd. U heeft beide handen vrij en u kunt de elektrode precies positioneren, wat uw productiviteit ten goede komt. Een automatisch donkerkleurende lashelm zorgt ook voor minder pijn in uw nek als gevolg van het ´hoofdknikken met de helm´, terwijl u de elektrode veel nauwkeuriger kunt plaatsen. Dit maakt slijpen en herbewerken weer minder noodzakelijk. Ook lastige lasklussen zijn door het steeds heldere zicht door de filters een stuk eenvoudiger.
  • Als rendement zich laat uitdrukken in bescherming, is één dag genoeg. Maar hoewel ´bescherming´ soms moeilijk is te meten, zijn efficiëntie en laskwaliteit veel gemakkelijker vast te stellen. Uit onderzoek blijkt dat u de efficiëntie aanzienlijk kan laten toenemen door Speedglas automatisch donkerkleurende filters te gebruiken. Niet alleen kunt u sneller werken wanneer u altijd goed zicht heeft, maar u beweegt zich efficiënter en plaatst elektroden nauwkeuriger. Een slecht begin van een lasnaad hoeft niet meer voor te komen. Minder slechte lasnaden betekent minder slijpen en een hoger algemeen kwaliteitsniveau.

    Voorbeeld:

    Of de productiviteit meer oplevert, is uiteraard afhankelijk van de klus. Als u veel hechtlasnaden maakt, is uw produktiviteitsvoordeel groter dan voor een lasser die lange lasnaden maakt. Daarom wordt in dit voorbeeld uitgegaan van een voorzichtige 15% toename van productiviteit. Als de loonkosten 20 euro per uur zijn, betaalt de lashelm zichzelf binnen ongeveer twee maanden terug. In één jaar tijd kan de winst van de toegenomen productiviteit oplopen tot een besparing van 6000 euro (ook wel nieuwe winst genoemd). (Opmerking: eurobedragen zijn bij benadering en kunnen variëren).

  • Als het gaat om lasuitrusting en veiligheidsproducten, gaat het cliché ´goedkoop is duurkoop´ volledig op. Lasuitrusting en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) moeten altijd worden gekozen op basis van de individuele omstandigheden, niet de prijs. De beste keuze voor een lasfilter hangt vooral af van het soort lasproces. Maar ook van persoonlijke voorkeuren die de hele lashelmsamenstelling omvatten, zoals grootte van het gezichtsveld, het perifere zicht, waargenomen gewicht en balans, behoefte aan bijkomende bescherming enz.

    Voordat u een model kiest, stelt u zichzelf de vraag:


    • Hoe ga ik mijn lashelm gebruiken?
    • Wissel ik af en toe van lasproces?
    • Gebruik ik zeer lage (<20) of zeer hoge (>300) ampère?

    Dit is een investering voor de lange termijn: een variabel lasfilter heeft meer flexibele eigenschappen voor nieuwe werkomstandigheden. Neem altijd contact op met uw veiligheidstechnicus, veiligheidsmanager of andere veiligheidsdeskundigen als er twijfels bestaan over passende oogbescherming in uw werksituatie.

Risico´s voor de ogen

Stap 2

Ga verder met stap 2 voor een algemeen, kort overzicht van veiligheidsaspecten om rekening mee te houden wanneer u oog- en gelaatsbescherming voor uw lasklussen kiest.