De meeste postoperatieve wondinfecties worden veroorzaakt door micro-organismen die op de huid van de patiënt aanwezig zijn. Om te voorkomen dat deze micro-organismen in de operatiewond terechtkomen, moet de huid van de patiënt met een huidantisepticum worden ontsmet en moet een steriel veld worden gecreëerd met operatielakens op de patiënt. Uit onderzoek blijkt dat micro-organismen die in de diepere huidlagen aanwezig zijn, niet door de ontsmetting van het huidoppervlak worden aangetast.1,2 Dit betekent dat wanneer de operatieplaats (de plaats waar de incisie wordt gemaakt) met een huidantisepticum wordt ontsmet, deze plaats niet steriel is. Zonder een (antimicrobiële) incisiefolie is de operatieplaats niet steriel.
Antimicrobiële incisiefolies hechten zich aan de operatieplaats, over de blootliggende huid, en dekken zo de voorbereide huid af tot over de rand naar de operatielakens ernaast. Op die manier wordt een steriel oppervlak gecreëerd. De chirurg snijdt dan door zowel de incisiefolie als de huid, zodat het veldoppervlak helemaal tot aan de wondrand gaat. Tegelijkertijd doodt het antimicrobiële middel in de folie bacteriën op de huid en in de diepere huidlagen om de wond tegen micro-organismen te beschermen, zowel mechanisch door scheiding als chemisch met een antimicrobieel middel.1,2
Sommige producten op de markt zien er als antimicrobiële incisiefolies uit, maar hebben geen Klasse III certificatie, wat misleidend is. Deze hebben vaak slechts een Klasse II certificatie, wat betekent dat alleen het hulpmiddel zelf is goedgekeurd, maar dat het antimicrobiële middel niet door de bevoegde autoriteiten is beoordeeld. Er werd niet bewezen dat het geneesmiddel (antimicrobieel middel) zelf doeltreffend werkt.
Ze kunnen namelijk het bewijs van het product van een andere fabrikant bij hun registratie gebruiken.5 De antimicrobiële doeltreffendheid van een antimicrobiële incisiefolie van Klasse III moet door klinische onderzoeken worden bewezen.
De chirurg zal zich richten op het vermogen van de folie om op zijn plaats te blijven, nadat deze zich aan de huid heeft gehecht. Uit onderzoeken is gebleken dat het omhoog komen van de folie bij de wondrand besmetting van de wond kan veroorzaken; daarom is hechting van cruciaal belang.6 Hechting zorgt er ook voor dat het afdekmateriaal tijdens de ingreep op zijn plaats blijft en dat het steriele veld behouden blijft. Folies met een slechte hechting kunnen problemen veroorzaken.
Richtlijnen maken steeds meer deel uit van de klinische praktijk; ze vertalen het beste bewijsmateriaal in beste praktijken. De NICE richtlijnen uit het VK, alsmede de recentelijk herziene richtlijnen van het Duitse Robert Koch Institute, geven aan dat telkens wanneer een incisiefolie wordt gebruikt, deze met jodium geïmpregneerd moet zijn. Beide richtlijnen zijn gebaseerd op grondig klinisch bewijsmateriaal.7,8
Chirurgen gebruiken graag antimicrobiële incisiefolies om diverse redenen. Het belangrijkste is dat deze een steriel veld creëren en waarborgen. Antimicrobiële incisiefolies zijn gebruiksvriendelijk, passen zich aan de huid van de patiënt aan en blijven gedurende de gehele operatie op hun plaats. Chirurgen houden van de bewezen doeltreffendheid wat betreft vermindering van wondbesmetting en infectiepercentages. Het gebruik van antimicrobiële incisiefolies voldoet aan de richtlijnen en is voordelig.7,8
Wanneer een bewezen antimicrobiële incisiefolie wordt gebruikt, wordt het infectierisico verlaagd. Behandeling van infectie leidt tot aanzienlijke extra kosten voor de instelling wat betreft opnameduur, extra operaties en andere kosten.
Uit een recent onderzoek door Bejko et al bleek dat het gebruik van met jodium geïmpregneerde incisiefolies het infectierisico en de bijbehorende kosten aanzienlijk kan verlagen.9
Laat ons u de vergelijkingstool toesturen zodat u de verschillende marktopties op basis van de relevante criteria kunt vergelijken. Daarmee kunt u de meest geschikte optie voor uw organisatie en operatiekamer bepalen.
Wij zullen het door u gewenste document naar u e-mailen.
Er heeft zich een fout voorgedaan – gelieve op een later moment nogmaals te proberen...