Als huisarts is het van cruciaal belang om continu medische zorg aan patiënten in de gemeenschap te bieden. Het eerste contact van een patiënt is meestal de huisarts: in de huisartsenpraktijk, thuis of zelfs in een verzorgingshuis. Bij de diagnose van oedeem en het aanbevelen van de vereiste behandeling, moet een holistische benadering in overweging worden genomen. Daartoe behoren de medische voorgeschiedenis van de patiënt en een grondig onderzoek van het oedeem en de huid. Als onderdeel van de diagnose zou de patiënt kunnen worden doorverwezen naar specialistische zorgverleners die bevoegd en bekwaam zijn in en voor de zorg voor patiënten met lymfoedeem, in de eerste- of tweedelijnszorg voor verdere beoordeling of behandeling.
De huisarts maakt deel uit van een team van professionele zorgverleners zoals een wondverpleegkundige, een lymfoedeemspecialist of een podoloog, die de zorgopties voor de patiënt met oedeem en hun familie of verzorgers moeten bespreken. Door de patiënt erbij te betrekken en verantwoordelijkheid voor eigen gezondheid te laten nemen, vergroot het de kans op succes en naleving van het behandelplan.
Mijn naam is Gaynor en ik heb secundair lymfoedeem na een borstkankerbehandeling. Ik was geschokt en boos dat mij niet werd verteld dat dit een mogelijkheid was, nooit van deze aandoening had gehoord en me niet realiseerde welke veranderingen in levensstijl ik zou moeten aanbrengen en hoe weinig informatie beschikbaar was. Die boosheid is omgezet in een passie om mensen bewuster te maken van lymfoedeem en anderen met deze aandoening te ondersteunen via sociale media, op Facebook, Twitter en LinkedIn en op een website.